“Zelfs al heb je een ander carrièrepad gekozen, ben je als man altijd welkom binnen de verpleegkunde.”

Hallo allemaal! Mijn naam is Robert Dunsmore en ik laat mij nu duaal omscholen om verpleegkundige te worden. Ik ben 37 jaar en ben 9 jaar geleden vanuit Chili naar Nederland verhuisd om een Master Business Administration te volgen. Na mijn master zette ik mijn carrière voort als senior accountmanager. Tijdens de corona pandemie is bij mijn vader kanker gediagnosticeerd en werd hij ernstig ziek. Deze omstandigheden creëerden een context waarin ik veel en nauw contact had met toegewijde zorgprofessionals. Dit was voor mij het startschot om te zoeken naar een nieuw en zinvol professioneel pad.

Ik had altijd een speciaal plekje in mijn hart voor de medische en zorggerichte beroepen. De zorgverleners van mijn vader hebben mij geïnspireerd met hun passie voor hun vak en hun compassie voor hun patiënten. Deze vreemde laatste jaren hebben mij een hernieuwd gevoel van perspectief, inzicht en inspiratie gegeven. Ik ben op zoek gegaan naar een vak wat de wetenschap en humanitaire hulp combineert. Zo ben ik uitgekomen bij de verpleegkunde. Vanaf 2023 ben ik gestart met mijn carrièreswitch. Na een oriëntatieprogramma voor zij-instromers van 10 weken heb ik uiteindelijk besloten om HBO verpleegkunde te gaan studeren. Ik doe dit in duale vorm, wat mij de mogelijkheid geeft om naast mijn opleiding aan de hogeschool vast bij een werkgever aan de slag te gaan als verpleegkundige in opleiding.

Door deze duale vorm krijg ik al van alles mee uit de praktijk. Ik ben erg positief verrast door alle lieve en krachtige mensen die ik tegen ben gekomen. Van klasgenoten tot docenten, coaches, zorgmedewerkers, cliënten en opleiders, het is bijzonder om te ervaren dat iedereen binnen de zorg er voor mij is. Ik voel mij erg dankbaar voor de kansen die ik heb mogen krijgen en voor de carrièreswitch die dit mogelijk heeft gemaakt. Ik wil dan ook graag een inspiratiebron zijn voor anderen die misschien nog twijfelen om de overstap naar de verpleegkunde te maken. Mijn boodschap is: als je een droom hebt, is er altijd een manier om die waar te maken. Het is nooit te laat.

Wereldwijd is 90% van de verpleegkundigen een vrouw. Ik vind het dus belangrijk om het verpleegkundig vak dichter bij de mannen te brengen om op deze manier een meer diverse beroepsgroep op te bouwen. Zelfs al heb je een ander carrièrepad gekozen, ben je als man altijd welkom binnen de verpleegkunde.

Dit is de eerste blog van het Mannen Netwerk Verpleegkunde. Wil je ook een blog schrijven of ben je geïnspireerd door een van de blogs? Stuur ons een bericht!