“Achter iedere afdeling gaat een hele wereld schuil”

“Achter iedere afdeling gaat een hele wereld schuil”

Mijn naam is Koen Kromhout en ik werkt als coördinator en interventieverpleegkundige op de hartkatheterisatiekamer in het UMC Utrecht

Tijdens mijn jeugd heb ik nooit zeker geweten wat ik later wilde worden. Nadat mijn schoonzus was gestart met de HBO-V en mij hierover vertelde ben ik gestopt met mijn baan als restaurantmanager om verpleegkunde te gaan studeren. Het was spannend maar ik heb hier geen seconde spijt van gehad. 

Achter iedere afdeling gaat een hele wereld schuil die op zoveel vlakken enorm interessant is en de verpleegkundigen zijn overal aanwezig. Als verpleegkundige zorg je niet alleen voor de patiënt maar tegelijk ben je ook de advocaat en zorgt op deze manier dat de behandeling als geheel zo goed mogelijk verloopt. De HCK is een behandelcentrum waar wij een breed scala aan behandelingen uitvoeren op het gebied van de cardiologie. Van het oplossen van vernauwingen tot het plaatsen van nieuwe hartkleppen via een slagader in de lies. Ik begeleid de patiënt op mijn afdeling tijdens vaak zeer spannende procedures. Goed begeleiden vergt inlevingsvermogen maar ook het hoofd koel houden tijdens spoed. Iedere behandeling kent risico’s en maakt dat je altijd scherp moet zijn. De combinatie van het begeleiden van de patiënt en vakinhoudelijk op hoog niveau presteren maakt voor mij dit vak het mooiste van de wereld.

Als verpleegkundige maak je vaak dingen mee die je in het dagelijkse leven normaal niet ziet. Je staat heel dicht bij je patiënt en maakt voor hen het verschil. Dit zit soms in de kleine dingen en soms in letterlijk het leven redden. Om dit vol te houden moet je wel stoer zijn. tegelijkertijd heb je ook een zorgzame kant en veel inlevingsvermogen nodig. Je moet goed voor jezelf kunnen zorgen en grenzen stellen.  

Wie voor mij een voorbeeldfunctie binnen de verpleegkunde heeft is Pieterbas Lalleman
Hij heeft een duidelijke visie op het verpleegkundige beroep. Vanuit de historie van het beroep timmert hij onvermoeid aan de weg in het kader van positioneren en het blijven ontwikkelen van de verpleegkunde.

Van oudsher wordt het vak voornamelijk door vrouwen uitgevoerd en dit imago kan voor de mannen wellicht afschrikken. Tegenwoordig zouden we niet meer kunnen spreken over verpleegkunde als een ‘vrouwenberoep’.  Ik zie om mij heen meer en meer mannelijke verpleegkundigen die aan de slag gaan. Dit zorgt in ieder geval op mijn afdeling voor een hele fijne balans in het team. 

Het vak kent natuurlijk ook grote uitdagingen. Binnen onze afdeling hebben wij de kwaliteit van onze behandelingen op één staan. Op dit moment zorgen met name het tekort aan personeel en de beperkingen van de budgetten voor een grote uitdaging om onze zorg op topniveau te houden. Wanneer je interesse hebt in de medische wereld én blij wordt van zorg voor anderen, dan kun je juist ook als man een hele mooie carrière hebben als verpleegkundige!

Wil je ook een bijdrage leveren?
Check https://hetmnv.nl/